Vaccination af hund
Vaccinationsanbefalinger
Det bedste vaccinationsprogram til netop din hund afhænger af flere
forskellige ting, blandt andet hvad hunden bruges til (f.eks. udstillings-
eller jagthund), om den skal med på ferie til udlandet, i hundepension osv. Vaccinerne
kan overordnet set opdeles i kerne- og risikobaserede vacciner, og vi har
således mulighed for at skræddersy vaccineprogrammet, så det passer dine og din
hunds behov. Hvis jeres behov løbende ændrer sig, så retter vi naturligvis vaccineprogrammet til.
Vi følger de anbefalinger der er givet af Den Danske Dyrlægeforening og WSAVAs. Du kan læse mere nedenfor eller i folderen her.
Du er naturligvis altid velkommen til at tale med os om netop din hund, så vi sammen kan fastlægge det bedst mulige vaccinationsprogram.
Kernevaccine
Kernevaccinen beskytter mod Hundesyge, Parvovirus og Smitsom leverbetændelse. En standard vaccinationsprogram vil se således ud:
Hvalpevaccine: 8 uger, 12 uger, 16 uger
Unghundevaccine: 6-8 måneders alderen
Voksne hunde: hvert 3. år
Risikovacciner
Leptospirose
Sygdommen leptospirose skyldes en bakterie, der udskilles i urin. Det er typisk rotter eller andre små gnavere, der er smittebærerne. De hunde, der særligt er i risiko for at blive smittet med leptospirose, er jagthunde, hunde der fanger rotter, og hunde der luftes i mose- eller vådområder. Sygdommen ses sjældent herhjemme, og vi anbefaler derfor, at det vurderes fra hund til hund, om vaccination er nødvendigt. Hvis din hund skal med til eksotiske rejsemål, kan det være en idé at vaccinere mod leptospirose, da sygdommen er mere udbredt i tropiske og subtropiske klimaer.
Vaccinen gives første gang med 4 ugers mellemrum. Herefter skal hunden revaccineres årligt.
Rabies
Hunde, der skal med uden for Danmarks grænser, skal vaccineres mod rabies. Dette gælder også rejser til Bornholm, der går gennem Sverige.
Før du rejser til udlandet med din hund, så anbefaler vi, at du læser Fødevarestyrelsens guide “Sådan rejser du med din hund”. Du finder guiden her.
Din hund kan tidligst vaccineres mod rabies, når den er 12 uger gammel og fra første rabiesvaccine skal der gå 21 dage før I må rejse ud af landet. Rabiesvaccinen gives igen efter 1 år, og derefter hver 3. år.
Udover vaccination mod rabies, skal din hund også have et EU-pas. Dette kan laves hos os samtidig med at hunden vaccineres.
Kennelhoste
Vaccination mod kennelhoste anbefales til alle hunde, der skal passes i en hundepension. De fleste pensioner har faktisk dette som et krav. Det kan også være en god idé at vaccinere hunde, der går til træning eller på udstilling, da mange hunde samlet på et sted giver større risiko for smitte. Hunde, der ikke er vaccineret, bør gives én dosis 3 uger før forventet risikoperiode for at opnå bedst mulig beskyttelse.
Vaccinen skal gives 1 gang årligt. I modsætning til andre vacciner, er der ikke tale om en injektion i nakke. Denne vaccine “pustes” op i hundens næsebor.
Vær opmærksom på, at hvis nogle i familien har svækket immunforsvar (f.eks. i forbindelse med kemobehandling) frarådes vaccination mod kennelhoste.
Herpes
En infektion med herpesvirus er ikke direkte farligt for voksne hunde, hvorfor disse ikke vaccineres. Hos nyfødte hvalpe er infektionen derimod alvorlig og ofte dødelig (fading puppy syndrome). Det kan derfor være en god idé, at vaccinere en tæve mod herpesvirus i forbindelse med drægtighed.
Vaccinen skal gives til tæven to gange. Første gang fra starten af løbetiden til senest 10 dage efter formodet parringsdato. Anden gang skal gives 1-2 uger før forventet fødsel.
Du kan læse mere om gode råd og forholdsregler i forbindelse med avl her.