05/01/2024: RØRBÆK DYREKLINIK ER ÅBENT SOM NORMALT IGEN.

Jeg venter hvalpe

Vil du gerne lave et kuld hvalpe?

Går du rundt med ønsket om at få et kuld hvalpe på din tævehund, så er der flere ting, du bør overveje og sætte dig ind i, før du kaster dig ud i projektet. Herunder kan du læse om vore anbefalinger til før, under og efter fødslen.


24-28 dage efter sidste parring, kan man scanne tæven, for at konstatere drægtighed. Ved scanning kan vi ikke afgøre præcist hvor mange hvalpe, der vil komme. Hvis du gerne vil vide antallet af hvalpe, kan der tages et røntgenbillede tidligst en uge inden forventet fødselstidspunkt.

Før parring

Er din hund stambogsført kan du på DKKs hjemmeside se hvilke undersøgelser, der skal foretages forud for din hunds anvendelse i avlen. Se hvad der gælder for din race her.

Hvis en tæve skal have hvalpe, er 3.-4. løbetid det tidligste tidspunkt, man bør parre. Modsat er det bedst at den førstegangsfødende tæve ikke er over 5 år.

Du skal i god tid planlægge hvilken hanhund du vil bruge, så du er klar, når tæven starter sin løbetid. En tæve er normalt i løbetid ca. 3 uger. Det bedste parringstidspunkt er som regel 10 – 15 dage efter løbetidens start. Når tæven er villig til parring, er det normalt udtryk for, at ægløsningen er ved at ske. Herefter anbefaler vi, at man parrer hveranden dag, indtil tæven ikke er villig længere.

Hvis du gerne vil vide mere nøjagtigt, hvornår ægløsningen sker, for eksempel hvis der er langt til hanhunden, kan man på en blodprøve måle hormonet progesteron. Progesterontallet er under 1 i starten af løbetiden. Når ægløsningen nærmer sig stiger tallet til mellem 5 og 7, og man anbefaler parring når progesteron er ca. 10. Det kan således være nødvendigt at tage flere blodprøver før man rammer stigningen i progesteron.

Vaccinationer i forbindelse med parring

For at hvalpene er beskyttet af maternelle antistoffer de første 2-3 måneder af deres levetid, skal tæven være vaccineret mod hundesyge og parvovirus indenfor det seneste år inden fødslen.

Hvis du vil sikre dig mod herpesvirus, som kan give døde eller svage hvalpe, skal tæven vaccineres to gange. 1. injektion skal gives fra start af løbetid til senest 10 dage efter parringsdato. 2. injektion skal gives 1-2 uger før forventet fødsel. Tæven skal revaccineres ved hver drægtighed.

Skal der gøres noget inden fødslen?

Tæven skal have en ormekur 7-14 dage inden forventet fødselstidspunkt. Når tæven er konstateret drægtig, anbefaler vi at skifte hende til hvalpefoder. Mængden af foder sættes op med 50 % de sidste 3 uger af drægtighedsperioden.

Hav fødekassen stående nogle uger før fødslen, så hunden har god tid til at vende sig til den.

Fødslen

Drægtighedsperioden for en tæve er 63 dage med en variation på 4 dage til hver side. Da æggene ikke løsnes samtidig, og da de fleste tæver bliver parret mere end en gang, kan det i nogle tilfælde være svært at beregne, hvornår fødslen kan ventes.

Inden selve fødslen starter, sker der en opblødning af livmoderåbningen. Dette kan tage op til to døgn, hvor tæven kan være urolig, halse og skrabe i fødekassen. Nogle tæver stopper med at spise. Når selve fødslen går i gang, kan man i nogle tilfælde se en væskefyldt fosterblære i skedeåbningen, eller også kommer der pludselig en portion fostervand, så tæven får travlt med at slikke sig.

Når den første hvalp herefter er på vej ind i fødselskanalen, vil tæven få presseveer. Der bør nu ikke gå mere end 30 – 45 minutter, før den første hvalp er født. Hvalpene ligger lige så tit med hovedet som med bagbenene først. Du må gerne hjælpe med fødslen ved at tage godt fat om hvalpen og trække samtidig med, at tæven presser, hvis tæven har behov for hjælpen.
Der kan gå fra 5-10 minutter og op til flere timer, indtil den næste hvalp fødes. Når tæven viser tegn på presseveer, skal den næste hvalp komme i løbet af få minutter. Fødslen kan vare op til 10 timer afhængigt af, hvor mange hvalpe der er. Hvis man ikke på forhånd ved, hvor mange hvalpe der er, kan det være svært at vide, hvornår fødslen er slut – tæven virker måske mere afslappet og tager sig mere af hvalpene.

Når en hvalp fødes, er det vigtigt, at den kommer ud af fosterhinderne hurtigt. Hvis ikke tæven selv klarer det, skal du fjerne fosterhinderne og måske også klippe navlesnoren over. Herefter skal hvalpen tørres godt – tag bare fat, så den bliver masseret godt. Hvis den har slim i munden, kan man suge det væk, eller man kan ryste den med hovedet nedad, så det kommer ud. Husk altid at støtte hovedet grundigt. Når man er sikker på, at der er kommet gang i vejrtrækningen, kan man prøve at lægge hvalpen til en pattevorte og stimulere den til at sutte.

Mens fødslen stadig er i gang kan det være en fordel, at hvalpene ligger i en lille kasse, så de holder hinanden varme og ikke stresser tæven ved at kravle rundt. Med mellemrum kan man så lægge dem til patterne, så de får lidt mad. Når hvalpene sutter frigives der oxytocin i tæven, hvilket er med til at stimulere veerne.

Efter fødslen

Vi anbefaler et check af tæve og hvalpe kort efter fødslen. Hvalpene undersøges for medfødte fejl, og tæven undersøges for, om alle hvalpe er født. Samtidig får hun en indsprøjtning med kalk og oxytocin for at stimulere mælkeproduktionen og trække livmoderen sammen.

Det første døgn kan hvalpene være lidt urolige, fordi mælkeproduktionen først gradvis kommer i gang indenfor det første døgn. Det betyder også, at hvalpenes vægt normalt ikke øges det første døgn, men herefter skal de tage på fra dag til dag.
Det er vigtigt at sørge for, at alle hvalpene bliver hjulpet til patten mange gange indenfor de første 2 døgn, så du er sikker på, at alle får mad. Få tæven til at lægge sig helt ned på siden, så alle kan komme til. Det er vigtigt at veje hvalpene ved fødslen og derefter en gang i døgnet de først 10 dage. Hvis der er hvalpe som tager mindre på end de andre, skal de hjælpes til at komme til patten. De første 2 døgn bør man ikke give mælkeerstatning men hellere lunken sukkervand.
Når hvalpene er mere end 3 dage gamle, kan du godt give mælkeerstatning, hvis der er hvalpe, som ikke tager nok på. Du kan give mælken med sutteflaske eller en lille sprøjte.

Hvis alt fungerer, som det skal, bør hvalpene veje det dobbelte af deres fødselsvægt, når de er en uge gamle.

Fodring af tæve og hvalpe

Efter fødslen skal tævens fodermængde gradvis sættes op. Mælkeproduktion kræver energi, og de første 3 uger efter fødslen skal hvalpene have mere og mere mælk, så afhængig af hvor mange hvalpe der er, kan der være behov for at øge til flere gange normal fodermængde.
Hvis tæven har mange hvalpe, kan man i nogle tilfælde give hende så meget, som hun kan spise, fordelt på 4 gange daglig. Det er også nødvendigt, at hun drikker meget, så der kan gives kærnemælk eller A38 med vand i for at få hende til at drikke mere.

Hvalpene lever kun af modermælk de første 3 uger, med undtagelse af hvis der er mange hvalpe, eller tæven ikke har mælk nok, så der må suppleres med mælkeerstatning. Når hvalpene er ca. 3 uger gamle, begynder man at give dem lidt hvalpefoder opblødt i varmt vand et par gange daglig. I starten vil hvalpene mest rode lidt rundt i foderet, men efterhånden vil de spise mere. I takt med at hvalpene spiser mere, øger du langsomt mængder af foder, og fordeler det på 4 gange om dagen.

Hvis der kun er 1 eller 2 hvalpe, kan det være svært at få hvalpene til at spise foder, fordi tæven giver rigelig mælk. Maden kan gøres mere tiltrækkende ved at blande med lidt dåsemad eller mælkerstatning. Der er ikke næring nok i mælken, når hvalpene bliver større. Nogle tæver lader hvalpene få en mælketår et par gange om dagen, lige til hvalpene bliver 8 uger og flytter hjemmefra.

Skal hvalpene behandles med noget?

Når hvalpene er 3-4 uger og er begyndt at spise selv, skal de og tæven have ormekur. Hvis hvalpene har orm, vil der være orm i deres afføring det følgende døgn. Når hvalpene er ca. 7 uger, gives der igen ormekur.

Det er et krav i hundeloven, at hvalpene skal være chipmærket og registreret i Dansk Hunderegister, når de er 8 uger gamle. Vi anbefaler helbredscheck og vaccination når hvalpene er 7-8 uger, inden de forlader opdrætter. De skal herefter genvaccineres når de er 12 uger og 16 uger.

Yderligere information

Hvis du ønsker at læse yderligere om det at få hvalpe, så kan vi anbefale bogen “Hundeopdræt – med omhu og omtanke” skrevet af Hanne Mathiasen. Bogen er illustreret med en masse flotte billeder og beskriver alt fra parringen til den første tid med hvalpene.